УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ
КОМІТЕТ МІЖНАРОДНОЇ
РАДИ МУЗЕЇВ
UKRAINIAN NATIONAL COMMITTEE
OF THE INTERNATIONAL COUNCIL
OF MUSEUMS
ЧЛЕНАМ ICOM

МУЗЕЇ УКРАЇНИ

АРТЛОСТ

Заява ІСОМ України з приводу виставки колекції "ПЛАТАР" у Кіровоградському обласному художньому музеї

         Президія Українського комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ) висловлює жаль з приводу продовження “виставкової експансії” “Музею історичного культурного надбання “ПЛАТАР”, яка нині розгорнулася у Кіровоградському обласному художньому музеї.

         Вже не перший рік у професійному середовищі точаться дискусії навколо питання законності джерела походження предметів цієї колекції, які увійшли до недержавної частини Музейного фонду України і таким чином були легалізовані центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини та музейної справи. На нашу думку, цей крок разом із діяльністю по популяризації подібних зібрань заохочують до порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини та сприяють подальшому грабуванню пам’яток археології.

         Усвідомлюємо, що подібне є наслідком недосконалості українського законодавства, відвертому правовому нігілізму та лобіювання інтересів приватних колекціонерів, насамперед, “збирачів археологічних предметів”.

         Прикро, що експонування приватних археологічних збірок, джерело походження яких є доволі сумнівним, відбуваються в державних музеях, співробітники яких є членами ІСОМ.

         Наголошуємо, що предмети, які незабезпечені інформацією про своє походження можуть прийматися музеями як виняток (стаття 3.4. Кодексу музейної етики від ІСОМ), а музеї мають уникати експонування або використання іншим чином матеріалу проблемного чи невідомого походження (стаття 4.5.).

         Звертаємося до працівників музеїв України із закликом дотримуватися у своїй професійній поведінці Кодексу музейної етики від ІСОМ, належним чином протистояти діям, які заздалегідь можуть усвідомлюватися як шкідливі для музею, іміджу музейної професії або не відповідають нормам музейної етики.

         Звертаємося із закликом до Міністерства культури України як центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини та музейної справи пришвидшити підготовку та прийняття законодавчих актів, які мають захистити археологічну спадщину країни від розорення та покласти край формуванню незаконних колекцій. 





Copyright © 2015 ICOM Ukraine